Retete prajituri

Indulceste-ti viata cu prajiturici

Home / Prajituri simple / Prajitura cu mere si gem de caise

Prajitura cu mere si gem de caise

Prajitura cu mere din aceasta reteta nu poate fi incadrata la tarte, aluatul nefiind specific. De aceea am catalogat-o ca fiind o prajitura simpla.

Ingrediente

Aluatul prajiturii:

150 g unt avand min. 80% grasime
  • un cutit de praf de sare
  • 3 oua de tara preferabil
  • 1 plic zahar vanilat sau 1 lg extract de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie sau portocala daca nu aveti
  • 150 g zahar pudra
  • 250 g faina
  • ½ plic praf de copt (o lingurita rasa)
  • 200ml lapte

Umplutura prajitura cu mere:

  • 3-4 mere romanesti
  • zeama unei portocale sau lamai (in functie de ce-ati folosit mai devreme)

Crema:

  • 300 ml smantana cu min. 20% grasime ( sa nu fie smantana pentru frisca)
  • 2 oua
  • 70 g zahar pudra
  • un cutit de praf de sare
  • 1 plic zahar vanilat sau 1 lg extract de vanilie
  • Mod de preparare – prajitura cu mere

  • Pregatirea merelor

  • Curatam merele si le taiem in felii. Eu am pastrat coaja, dar daca va deranjeaza o puteti indeparta. Pentru a nu oxida le amestecam cu sucul de la o lamaie sau de la portocala.

Aluatul

Amestecam cu mixerul untul, zaharul pudra, vanilia si sarea pana obtinem o spuma densa. Adaugam apoi cate un ou, amestand dupa fiecare dintre ele si coaja de la lamaie/portocala. Faina si prajul de copt au fost incorporate la final, cernandu-le deasupra compozitiei si continuand mixarea la viteza mica.

In final adaugam si laptele (200 ml). In reteta din care m-am inspirat 25 ml de lapte erau inlocuiti cu coniac, dar, neavand la dispozitie, am facut-o doar cu lapte.

Introducerea aluatului in cuptor

Tava am tapetat-o cu hartie de copt pe fund, peste care am pus pesmet. Pentru usurinta, va sfatuiesc sa puneti hartia peste tava, apoi inchideti peretii tavii, urmand ca in final sa decupati hartia cu o foarfeca.

Am incins cuptorul electric la 180 de grade caldura sus – jos.

Am turnat compozitia facuta mai devreme in tava si am lasat-o aproximativ 20 de minute, astfel incat sa fie aproape coapta. Pentru siguranta, v-as recomanda sa coaceti mai bine compozitia prima data cand faceti reteta, altfel riscati sa iasa aluatul crud.

Crema

Amestecam cu mixerul smantana, zaharul pudra, un praf de sare sare, cele doua oua si vanilia. Vom obtine o crema fluida.

crema prajitura

 

Compozitia in tava inainte s-o dam din nou la cuptor

Cand este aproape copt, scoatem aluatul din cuptor, incercand sa-l ferim de curenti de aer rece.

Scurgem merele de zeama de portocale/lamaie si facem o coronita de jur imprejurul aluatului deja copt, altfel blatul se va inmuia si va capata o consistenta cleioasa.

Turnam o jumatate din crema.

In mijlocul tavii formam o floare din mere, apoi turnam si restul de smantana.

Intre timp cuptorul a ramas incins la 180 de grade.

Coacerea finala

Dam din nou la cuptor prajitura cu mere si pentru aproximativ 40-50 minute.

prajitura cu mere

Plating

 

Dupa ce scoatem prajitura cu mere din cuptor, putem face o glazura din gemul de caise si sucul ramas de la portocala.

Incalzim gemul cu sucul intr-o cratita, apoi dam prin strecuratoare pentru a avea o compozitie fina. Ungem cu pensula prajitura, fara sa insistam f. tare, pentru a obtine o culoare frumoasa.

Aceasta prajitura o putem considera chiar un tort cu mere, mai ales daca ne iese foarte aratoasa.

Pofta buna!

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicata.